Niet om te krijgen

Zondag waren mijn ouders bij ons, heel gezellig, voor de lunch. We hadden een heerlijke dag. Ik zei tegen mijn vader: “Jij bent ook niet om te krijgen he” waarop hij triomfantelijk lachte.

Gisterenochtend zag het er ineens anders uit. Mijn moeder belde dat mijn vader hard achteruit ging. De avond ervoor kon hij met bridgen zijn kaarten niet meer vasthouden en hij kon zijn linkerhand niet meer naar de deurklink krijgen. De wijkverpleegkundige maakte zich ook zorgen. Mijn moeder wilde even te overleggen en terwijl ik op speaker stond, kon ik meepraten. Allereerst moesten we met de huisarts en met de verpleegkundig specialist Neuro-oncologie bespreken of we nog eens een hoge dosering dexa konden proberen. Als de klachten veroorzaakt werden door vocht in de hersenen, dan was het misschien nog mogelijk dat mijn vader zou opknappen. Tegelijkertijd moesten we een scenario bespreken voor het geval mijn vader niet op zou knappen. Dan zou hij namelijk niet meer de trap op kunnen. Dan zou hij beneden moeten slapen.

De huisarts was snel bereikt en gaf het advies de dexa te verdubbelen. De verpleegkundig specialist uit het UMC Utrecht belde om te zeggen er nog een extra boost van te maken en dan op dubbele dosering dexa verder te gaan. De thuiszorgmedewerkster zou met spoed een hooglaagbed regelen. Mijn moeder en ik spraken over slapen in de woonkamer, waar zij dan zou gaan slapen en of er geen gordijnen of een kamerscherm moest komen. Ondertussen ging mijn vader met de taxi naar het huiskamerproject Epigoon.

Toen ik ’s avonds belde, kreeg ik mijn vader aan de lijn. Hij zei dat hij nergens last van had en niet het gevoel had dat hij geen trap kon lopen. Nu zegt hij altijd dat hij nergens last van heeft, dus geeft dat niet persé informatie over hoe het nou echt gaat. ’s Avonds kwam de wijkverpleegkundige en met mijn moeder beslisten ze dat het wel zou lukken om mijn vader boven te krijgen en daar te gaan slapen.

Benieuwd naar de ontwikkelingen belde ik vanochtend. Mijn moeder zei: “Hij is helemaal opgeknapt en kan zijn hand weer gebruiken als voorheen.” Ik lachte opgelucht. Mijn vader blijkt een kat met negen levens te zijn, niet om te krijgen.

Advertenties

3 Reacties op “Niet om te krijgen

 1. Jeetje Dees…weet ik in ieder geval van wie jij die bikkel-genen hebt

 2. Dat was wel even schrikken, zeg! Gelukkig is het allemaal weer goed gekomen en heeft je vader er zelf weinig last van gehad.
  Liefs, Jeanne.

 3. Ja, Wil vertelde het me dinsdag op de bridgeclub.
  Het was wel ff heel spannend geweest voor iedereen.
  Wat een paardenmiddel is die dexamethason !
  Maar het bridgen was weer supergoed gegaan: een 2e plaats, is het niet?
  Hopelijk kun je nog lang naar de club komen, Wil !
  Volgende week zondag bridge-FEEST !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s