Elke patiënt verdient een Leonie… of een Ilse

Mijn vader wilde graag naar de zon en ondanks alle bezwaren die we konden bedenken, werd de reis naar Tunesië, samen met Rina en René, gewoon gepland.

Het had wat voeten in de aarde, want we moesten zeker weten dat alles goed geregeld was in het geval er een calamiteit zou zijn met mijn vader. Er werd een E-112-formulier aangevraagd bij de zorgverzekering. Leonie, de verpleegkundig specialist van het Neuro-oncologisch team, zorgde voor een engelse brief met de medische geschiedenis van mijn vader. Er werd informatie ingewonnen hoe mijn moeder de injecties met bloedverdunner en de Ritalin (dat onder de Opiumwet valt) mee moest nemen. Oeh… dat gaf een probleem, want voor Tunesië moet je eerst een engelse verklaring opsturen, die je dan binnen vier weken terug hebt en daar moet je dan mee naar de ambassade. Dat ging nooit meer lukken. Gelukkig was Leonie weer de reddende engel. Ze sprak met mijn moeder af dat ze de medicijnen met de medische verklaring in de handbagage mee zou nemen. In het geval ze bij de douane moeilijk zouden doen, zou mijn moeder de medicijnen achterlaten en kon ze met Leonie bellen die dan een recept zou faxen zodat ze in Tunesië nieuwe medicijnen kon gaan halen.

Het bleek allemaal niet nodig. De reis verliep voorspoedig en alle medicijnen kwamen zonder enige moeite door de douane. Mijn ouders genoten met Rina en René van een heerlijke week in de zon.

Afbeelding

Na de vakantie belde Leonie om te vragen hoe het ging. Dat doet ze om de zoveel weken. Als Leonie niet kan, neemt Ilse haar waar. Leonie neemt de tijd voor het gesprek en kijkt waar mijn ouders hulp bij kunnen gebruiken. Ze luistert naar de beschrijving van mijn moeder én mijn vader en besluit dan bijvoorbeeld om de dexamethason verder af te bouwen of… zoals nu beslist werd… toch maar even niet, omdat mijn vader wat toegenomen druk in zijn hoofd voelt. 

We hebben het mobiele nummer, dat of door Leonie of door Ilse beantwoord wordt. We maken er geen misbruik van. We bellen alleen als we echte zorgen hebben en echt hulp kunnen gebruiken. Dan wordt er meteen teruggebeld. Leonie en Ilse kennen mijn vader en mijn moeder en ze kennen ons, als kinderen, ook. Ze weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Ze denken verder dan de grenzen van hun beroep, want ook zorgen over bijvoorbeeld een annuleringsverzekering kunnen we bij hen kwijt. Dan bellen ze een verzekeraar en zorgen dat we antwoord krijgen.

Ze lopen met mijn vader mee… en met ons. Ze horen onze zorgen en vragen nog voor we zelf weten dat het een zorg of vraag is. Ze zijn deskundig, empathisch en betrokken. Ze zijn werkelijk goud waard.

Zelf ziek zijn of leven met een zieke, is soms als dwalen door een donker bos. Complicaties, angsten, problemen en zorgen, zoals bomen die je net niet zag staan. Het is fijn om niet alleen te lopen, maar met iemand die de weg kent en een zaklamp heeft.

Als ik het voor het zeggen had, zou ik iedere patiënt een Leonie gunnen… of een Ilse… omdat ze ziekzijn een stuk gemakkelijker maken…

Advertenties

9 Reacties op “Elke patiënt verdient een Leonie… of een Ilse

 1. Ik lees je mail altijd en ik wist dat mijn zus en Rene met hun naar Tunesie gingen .

  Ik heb gehoord dat jullie vader en daardoor ook je moeder genoten hebben van die fijne week .

  Wat ontzettend fijn dat m hij dit allemaal nog kan meemaken .

  Mede door Leonie en Ilse , die zo ontzettend kundig en met jullie meedenken .

  Nu op naar zijn 70ste verjaardag .

  Ik hoop dat het een hele mooie dag mag worden voor jullie allemaal mag worden .

  Alvast Proficiat Wil.

  Groetjes, Ria van Son Meuwissen

 2. Ik gun ook iedereen zo’n Leonie of Ilse.
  Maar gun het jullie ook.

  Wat heerlijk dat je vader die vakantie naar de zon heeft gemaakt.

  Zijn verjaardag komt nu zeker ook binnen bereik?

 3. Paula Jong-Smits

  Wat ontzettend fijn voor Wil en Tiny dat de wens van op vakantie te gaan naar Tunesië is vervuld ! De tweede wens : de 70e verjaardag van Wil gaat zeker ook lukken !
  Ik wens Wil alvast een heel fijne verjaardag ! Maak er maar een gezellige boel van. Dat is hem wel toevertrouwd.En verder al het geluk van de hele wereld ! BLIJF wensen !
  Liefs van Paula

 4. We hebben jouw stukje over de geslaagde Tunesiëreis gelezen op onze hotelkamer in Berlijn. Fantastisch! We horen er volgende week graag meer over.

 5. Dit is op Levenslang ziek en chronisch positief herblogden reageerde:
  Bewonderenswaardig hoe Leonie en Ilse klaarstaan voor hun patiënten!

 6. Lieve bijzonder Dees,
  Wat heb je dat weer prachtig verwoord! Dolen door een donker bos.

 7. Wil voor ik het vergeet alvast proficiat met je 70e verjaardag.toch wel een dubbele felicitatie.Mieke en Frans peeters

 8. Wil stond er van de week inderdaad lekker gekleurd op dankzij de geslaagde Tunesië-reis. Bovendien was hij heel opgeruimd en blijmoedig gestemd. Super, toch! En dan nu op naar zijn zeventigste verjaardag.
  Liefs van Jeanne.

 9. Via Martin en Mieke van de Ven hoorde ik van de geslaagde vakantie van Wil c.s.. Geweldig dat zoiets mede mogelijk gemaakt is door de inspanning van velen. Ik wens jullie sterkte en hoop dat Wil de zeventigste verjaardag mag beleven samen met jullie. Ton Zondag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s