Te lang doorbehandelen?

Het gaat goed met mijn vader. Dat is al bijzonder genoeg om te vermelden. Goed is natuurlijk een rekbaar begrip. 7 maanden geleden was hij gezond en fit. Daarmee vergeleken heeft hij veel ingeleverd. We vergelijken liever met vier weken geleden en dan kunnen we zeggen dat het een heel stuk beter gaat.

Mijn vader werkt aan zijn beelden. Hij traint op de hometrainer. Hij bridget, alhoewel hij het ingewikkelde Viertallen momenteel voor gezien houdt. Hij wandelt. Hij Facetimet. Hij is gelukkig.

Gisteren is er bloed geprikt en bleken de bloedplaatjes eindelijk op weg naar herstel. De oncoloog belde om te vragen hoe het ging en om samen te besluiten vanaf vandaag de volgende chemokuur te doen. 5 dagen pillen slikken, een lagere dosering dan vorige keer.

Het is de moeite waard om te proberen. Hopelijk heeft mijn vader deze keer geen last van de chemo en wordt er in elk geval iets gedaan om de tumorgroei te remmen. Hij wil zelf heel graag. Zo’n diepe val als vorige keer hopen we niet meer mee te maken. We hopen er maar het beste van.

‘Te lang doorbehandelen’ is een thema in de medische wereld en ook op Twitter. Artsen en patiënten zouden vaak tegen beter weten in doorgaan met behandelingen, waar ze geen baat bij hebben en wel last van ondervinden. Niemand weet hoe vaak dat ook echt gebeurt. Blijkbaar hebben artsen, kinderen en partners achteraf soms de indruk dat behandelingen te lang doorgegaan zijn. Het is een zinnige discussie, maar slaat hier en daar bijna om naar een oproep met levensverlengende behandelingen te stoppen. Het punt is dat je achteraf wel kunt zeggen dat iets te lang doorgegaan is, maar dat kun je alleen zeggen met de wetenschap van achteraf. Vooraf heb je er niks aan. Met de ziekte van mijn vader kun je niet meten of de chemo zin heeft. Wanneer weet je of je ‘te lang doorgaat’ of ‘te vroeg de handdoek in de ring gooit’? Dat kun je niet weten.

Het enige dat je kunt doen is er steeds bij stil staan en steeds, samen met artsen, een weloverwogen beslissing nemen. Of het het proberen waard is, mag mijn vader zeggen, zijn artsen en wij als zijn naasten. De rest kan er, hoe goed bedoeld ook, echt niks over zeggen.

Advertenties

11 Reacties op “Te lang doorbehandelen?

 1. Vanuit dit standpunt bekeken zou het héél interessant zijn om te weten hoe het met die andere man is die gelijk met je vader werd opgenomen in het eerste ziekenhuis.

 2. Daar heb je helemaal gelijk in.

  Dat hij zelf erg graag wil (zelfs al zijn er geen garanties dat hij deze goed doorstaat) zegt nu gewoon genoeg.

  Geniet van je vader en de extra tijd die hem gegeven is. Of die hij verdient heeft of die hem gegund is of hoe je het ook wil verwoorden.

  Ik hoop dat hij er doorheen fietst.

 3. Tine van Ommen-Douwes

  Gewoon doorgaan. Ik heb hem ontmoet bij de twinning bijeenkomst.
  Mam en pap gingen wel eerder naar huis, maar hij kon met plezier met de andere gasten meepraten.

 4. Ik ken Wil als een doorzetter en vechter.
  Hoe ziek een mens ook kan zijn, voor hem geldt, dat zijn karakter er niet door verandert.
  Het is me een kei!!
  Sterkte en houd vol!

 5. Hij is weer helemaal opgeknapt,daar zijn we ontzettend blij mee,en w e vinden hem een kanjer,zoals je vader er mee om gaat,en zeker je moeder niet te vergeten die verdiend ook een erge grote pluim,we gaan er weer tegenaan,en zien het met vertrouwen tegemoet.
  Bedankt Dees weer voor je bericht.
  Lieve gr Rene en Rina.

 6. Lieve allemaal,

  Wat heerlijk, dat Wil (samen met Tiny en zijn gezin) nog zo lekker kan genieten van alles wat mogelijk is.
  Veel succes met de chemokuur! Hopelijk kan het genieten dan nog heel lang zo doorgaan.

  Liefs, Jeanne.

 7. Ik ben het helemaal met je eens Desiree, zolang je vader nog het vermogen heeft om zelf te beslissen over de kwaliteit van zijn leven wie zijn wij dan om hier een mening over te geven. Ik wens jullie allen maar zeker Tiny en Wil nog een fijne tijd samen.

  Met heel veel liefs en mijn diep respect. Jeanny, Theo

 8. Ik had het genoegen om afgelopen zondag als presentator Wil en Tiny in het gezelschap van toehoorders te hebben. Dat was tijdens de contactmiddag van de Den Dungen Portishead Jumelage. Ze hebben met die Jumelage heel veel mee te maken gehad en dierbare herinneringen aan de vele contacten, die ze er aan hebben overgehouden. Het was voor hen dus ook genieten in het omkijken naar wat er allemaal is gebeurd. Ik vond het mooiste, dat ze gewoon aanwezig waren en dat is buitengewoon, nietwaar?
  Jos Korsten

 9. Hallo Hairwassertjes.

  Wat een fijn bericht.
  Ik hoorde gisterenavond op de uitslag van de Bridgeavond dat Wil weer in de top 3 zat.
  Alle leden van onze club applaudiseerden !
  Goed gewerkt , Wil !
  Je bent niet te verslaan!
  Ga zo door !

  Tot volgende week !
  Paula.

 10. Dag Desirée,

  We zijn heel blij met dit goede nieuws en optimistische geluiden. Hoezo ” te lang doorbehandelen”? Wil laat duidelijk merken dat alle behandelingen zeker de moeite waard zijn. Hij onderneemt nog van alles, en heeft er blijkbaar volop zin in.

  Veel lieve groeten,

  Ortwin en Henríiëtte

 11. Kees en Toos Hermans.

  Het is gelukkig wat beter nieuws.Doorgaan en volhouden.
  Groeten uit Esch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s