Ali Chemicali en zijn secretaresse

In het weekend had mijn vader af en toe verhoging. Mijn moeder maakte zich er zorgen over, want wat als hij maandagochtend nou echt koorts zou hebben? Ik vroeg mijn moeder hoe het chemo en bestralingsschema er nou precies uitzag en welke medicijnen hij gekregen had. Mijn moeder zei: “Ik zit hier met een tafel vol medicijnen en ik heb geen idee.”

Flashback. Zo zat ik ook de dagen voordat ik met chemo startte. Ik weet nog dat ik dacht: “Ik ben hoogopgeleid en weet veel van geneesmiddelen. Als ik hier al geen wijs uit kan, wat betekent dat dan voor al die andere mensen?” Ik kreeg het maar niet georganiseerd. Ik wil erover vertellen omdat je het je niet kunt voorstellen. Het is toch maf dat anno 2013 met alle digitale mogelijkheden die er zijn er nog steeds  geen goede oplossing gevonden is om een patiënt goede en duidelijke structuur te geven in zijn behandeltraject.

In het ziekenhuis hadden ze wel hun best gedaan hoor. Van de verpleegkundig specialist Oncologie hadden ze een algemeen schema gekregen waar de tijden van radiotherapie nog niet in stonden. Ze had dat gelukkig nog even gemaild. Ik vroeg mijn moeder of ze ook een patiëntenfolder had met de hele kuur maar dat had ze niet en op internet kon ik het niet vinden. De chemopillen moeten namelijk exact één uur vóór de bestraling genomen worden. Eén antimisselijkheidsmedicijn moet een uur vóór de chemopillen genomen worden en daaraan voorafgaand moet hij gegeten hebben. Op dinsdag moet er bloed geprikt worden en is er standaard een gesprek met de verpleegkundige. Op vrijdag is er, vooraf of achteraf, een gesprek met de radiotherapeut.

Op de tafel stonden ook medicijnen die nergens in het schema stonden. Nu weet ik toevallig dat je van één antimisselijkheidsmedicijn ontzettende obstipatie krijgt en dat dat heel hinderlijk is. Mijn moeder draaide alle potjes en doosjes nog eens om en ja, hoor, er stond ook magnesiumoxide bij, dat is bedoeld tegen de obstipatie. ‘Indien nodig’ stond erop, maar niemand had haar gezegd om dat gewoon standaard te geven om problemen te voorkomen. Hoe nuttig dat ik zelf weet hoe het zit.

Uiteindelijk heb ik er één schema van gemaakt met alles wat mijn vader moet, met de juiste tijden, met de dagen van de week bij elke datum, met een gekleurde balk voor de weekenden omdat er dan geen bestralingen zijn. Er is al zoveel onzeker dat zo’n schema echt overzicht en houvast geeft.

Maandagochtend had mijn vader geen koorts. Mijn moeder wilde hem op tijd zijn chemopillen geven. Het openen van de potjes bleek nog geen sinecure, maar uiteindelijk lukte het. Om 10 uur kwam de taxichauffeur en daar gingen ze, Ali Chemicali en zijn secretaresse. Alles verliep vlot. Mijn vader had nergens last van. Hij wilde heel graag bij thuiskomst nog een bridgeles gaan geven. Dat heeft hij gedaan. Hij voelde zich er goed over.

Er zitten wel tumoren in zijn hoofd maar met zijn verstandelijke vermogen en zijn vaardigheden als leraar is niks mis. Dat is in deze omstandigheden een hele geruststelling.

Advertenties

Een Reactie op “Ali Chemicali en zijn secretaresse

  1. tonenannekenaarfrankrijk

    Ja Dees, super herkenbaar. En wat fijn voor je ouders dat ze zo’n krachtige en doortastende dochter hebben als jij bent! Misschien heeft die verpleegster nog iets aan je schema voor andere mensen? Fijn dat je pa zich zo goed voelt! Warme groet voor jullie allemaal van mij…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s