Pokken en borstkanker

Het is interessant om te lezen hoe overlijden aan pokken tot het verleden ging behoren. Hopelijk kunnen we hier lering uit trekken als het om (borst)kanker gaat.

De ontdekker van vaccinatie is de Britse arts Edward Jenner die in 1796 opmerkte dat melkmeisjes die besmet waren geweest met koepokken (vaccinia) (aan de handen, door het melken) geen pokken kregen. Door experimenteren ontdekte hij dat ook een opzettelijke besmetting met koepokken mensen bescherming gaf tegen de mensenpokken. Hiermee was het eerste vaccin geboren.

Kanker is een hele andere ziekte dan pokken. Kanker is geen virus, maar er is wel een parallel te trekken. Pokken was in de 18e eeuw een groot probleem was, dat veel sterfte tot gevolg had. De oplossing werd gevonden toen in kaart werd gebracht waarom sommige mensen niet overleden (en anderen dus wel). Er werd gekeken naar de verschillen en dat waren de eerste stappen op weg naar een oplossing, namelijk een vaccin tegen pokken, waardoor de WHO de wereld in 1980 pokkenvrij kon verklaren.

Bij borstkanker wordt er ook fundamenteel onderzoek gedaan hoor, maar tegelijkertijd gaat er zoveel geld naar een heleboel zaken die helemaal niet bijdragen aan genezing, terwijl men met méér geld wel méér relevant onderzoek zou kunnen doen en sneller richting afname van de sterfte door borstkanker zou gaan.

Stel dat ze ten tijde van de pokken-epidemie hun geld ingezet hadden op onderzoeken naar ‘de manier van communiceren over die ziekte’, naar ‘awareness’, naar ‘voorspellers of mensen ten gevolge van de pokken buikvet zouden krijgen of niet’, naar ‘de manieren waarop mensen communiceren over het taboe rondom de pokken’, dat ze ‘een app ontwikkeld hadden voor psychische ondersteuning’……… Stel dat ze geld hadden gebruikt voor ‘preventiecampagnes om meer bewegen aan te moedigen’, dan is de kans héél groot dat er vandaag de dag nog net zoveel mensen dood zouden gegaan aan pokken als in de 18e eeuw……… Dan was de wereld waarschijnlijk nooit pokkenvrij verklaard.

Kortom….. laten we ons concentreren op alles dat direct en heel concreet bijdraagt aan het stoppen van de sterfte aan borstkanker en laten we alsjeblieft het geld niet stoppen in al die zaken die écht minder prioriteit hebben…….

(BORSTKANKERactie in oprichting- Volg ons op Twitter @BRSTKNKRactie en op Facebook)

Bron: http://wetenschap.infonu.nl/onderzoek/39816-vaccinatie-ontstaansgeschiedenis-en-ontwikkeling.html

Advertenties

2 Reacties op “Pokken en borstkanker

 1. Las je blog, Ik lees ze allemaal. 😉 En ik dacht eerst: inderdaad, inderdaad. Je hebt helemaal gelijk. Het moet anders.
  En toch:

  Er was eens een arts die naast zijn interesse voor zijn vak ook interesse had voor de boerderij van zijn vader. Samen met hem sprak hij over van alles rond het boeren en speciaal over de koeien en de melkmeisjes. ‘Je kunt zeggen wat je wilt over die trienen’, sprak de boer niet erg complimenteus, ‘maar ze krijgen nooit pokken.’ (communiceren over de ziekte). ‘Ze krijgen nooit pokken, maar wat hebben ze vaak blaren aan hun handen.’ ( ‘naar voorspellers of mensen ten gevolge van de pokken buikvet zouden krijgen of niet’)
  Ergens nam die arts dat mee in zijn hoofd, niet eens erg bewust, maar het was een zaadje. Want er werd niet veel gesproken over pokken: dat was een enge ziekte en je ging er dood aan en je kon er toch niets aan doen. (‘naar de manieren waarop mensen communiceren over het taboe rondom de pokken’,) Maar nu had ie toch wat ontdekt, Via die melkmeisjes en zijn vader, die niet zo bang was om zo over pokken te praten..
  Hij ging eens verder zoeken, niet zo makkelijk: schrijven, contact zoeken via brieven en de postkoets en dat kostte veel tijd. Wisten meer mensen iets? Wilden ze delen? Als hij mensen schreef, deed het hem zeer te ontdekken dat als ze terugdachten aan hoe dat gegaan was en hoe ze zo mensen waren verloren en hoe alleen ze daarin stonden, dat hij soms meer bezig was te troosten. Probeerde dat in elk geval, dan dat hij iets opschoot met zijn onderzoek. Kon dat maar anders. ‘dat ze een app ontwikkeld hadden voor psychische ondersteuning’. Maar hij vergaarde zelfs zo kennis.
  En misschien, misschien moest iedereen koeien gaan melken? Was dat de oplossing? ‘preventiecampagnes om meer bewegen aan te moedigen’ Maar dat was het niet, ontdekte hij later. Je kon het wel voorkomen, de pokken, maar niet door iedereen aan het melken te zetten.Terugkijkend op hoe hij uiteindelijk wel de oplossing vond, besefte hij, dat die voortkwam uit heel verschillende zaken, die elk op zich niet dé oplossing in zich hadden, maar allemaal onderdeel waren in de oplossing van zijn. En dat zelfs schijnbaar doodlopende omwegen hem soms hadden verder geholpen.

  Misschien is “gericht” onderzoek, ingewikkelder dan het soms lijkt te zijn? Misschien komt de oplossing straks voort uit een heel onverwachte (invals)hoek? En misschien wel uit de hoek, waaruit jij hem verwacht,

  Groet Sophie.

  • Sophie, ik snap wat je zegt, maar in plaats van mensen meer te laten bewegen kunnen we ze dan ook aan het breien zetten of slootwater laten drinken of…. of…. of……..

   Natuurlijk is wetenschappelijk onderzoek niet helemaal lineair, gaat het niet automatisch van A naar B naar C, maar we weten wel heel zeker dat een aantal onderzoeken NIET bijdragen aan de oplossing, zelfs niet indirect.

   Het minste dat je kunt doen is in kaart gaan brengen waarom sommige borstkankers dodelijk zijn en andere niet. Daar moet een deel van de oplossing in zitten.

   100% focus kan nooit, maar als je in het wilde weg gaat onderzoeken, is de kans wel heel groot dat je vooral onderzoekers van de straat houdt en voor de rest totaal niet bijdraagt aan afname van de sterfte ten gevolge van borstkanker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s