Tractatie

Onze dochter is vandaag jarig. 7 jaar al, een hele dame. Nu betekent dat óók dat er getracteerd moet worden op school. Om te voorkomen dat Isis ons later verwijt dat de tractaties niet naar haar zin waren, gunnen we haar inspraak. Met beperkingen natuurlijk, want het moet verantwoord zijn want anders krijg je ook zo’n etiket op school dat je niet verantwoord doet maar…. het moet ook niet té verantwoord, want dan krijgt je kind het etiket van ‘té verantwoorde ouders’ en vooral… dat word je als ouder dan de rest van je leven nagedragen.

Twee jaar geleden kwam ze zelf met een topidee. Ze wilde een soort luchtballon maken, met een bekertje met, heel verantwoord, een mandarijn en wat snoep, ter compensatie, en dan een ballon erboven. Het klonk leuk en dus besloten Robert en ik het plan uit te voeren. Alleen….. we waren één ding vergeten. 26 gevulde bekertjes, dat gaat nog wel, maar wil je weten hoe volumineus dat wordt als je er opgeblazen ballonnen bovenop plakt? Op de ochtend van het tracteren togen wij met drie volle wasmanden bekertjes en ballonnen naar school. Het was een succes, dat wel, maar we besloten dat nooit meer zo te doen.

Dit jaar had Isis weer inspraak. Als eerste riep ze natuurlijk, om de zaak te stangen, dat het wel iets met ballonnen moest zijn… Hahaha, nee dus. Nou, uiteindelijk kwam er een compromis uit, een doorgesneden kool, verpakt in zilverpapier, met daarin prikkers met een combinatie van verantwoord en minder verantwoord, fruit en snoepbanaantjes. Ze wilde dan wel absoluut een stukje meloen ertussen en ook ananas. Gelukkig is het Kersttijd en zijn ook de meloenen gewoon te koop. Robert kocht mooie prikkers met sliertjes aan het eind en zakken banaantjes zonder kunstmatige kleurstoffen. Ik schilde appeltjes, draaide het blik ananas open, sneed de meloen in stukjes en pelde mandarijntjes en haalde de vliezeltjes eraf (omdat ik in gedachte al die kinderen al hoorde roepen dat ze géén vliezeltjes wilden).

Alles was goed voorbereid. Nu bleek ook deze tractactie een uitdaging te kennen. Heb je wel eens geprobeerd om een schuimbanaantje aan een prikker te prikken? Dat lukt niet. Die rotbanaantjes breken. Maar… met de nodige creativiteit komen we een heel eind, dus boorde Robert met zijn high tech Makita met een heel klein boortje in elk schuimpje een gaatje. Pffff….. saved by the bell….

Vanmorgen gingen we rijgen. De prikkers waren een beetje te dun, maar er sneuvelde er maar één. Onder het gewicht van het fruit en de banaantjes bogen de prikkers een beetje door, maar uiteindelijk kregen we de tractatie in zijn geheel op school.

Ze zal volgend jaar wel roepen dat het wéér iets met ballonnen moet worden, maar nee, volgend jaar géén ballonnen en ook géén schuimbanaantjes op een stokje.

Toen de school uit was, kwam Isis aangelopen met haar halve kool in aluminiumfolie. De juf vertelde dat ze had gezegd dat ze hem mee terug ging nemen omdat papa en mama hem vast nog wel op zouden gaan eten…

Advertenties

4 Reacties op “Tractatie

 1. Ik zie dat je toch ook overgestapt bent. Ik miste je in weblogland (al las ik natuurlijk wel mee elders 😉 )

  Even een tip als je dochter volgend jaar weer spiesen wil trakteren. Er zijn stokjes te koop (in sommige supermarkten en zeker bij de Makro), waarmee je marshmallows boven een vuurtje kunt roosteren. Die zijn wat dikker en dus steviger dan saté-prikkers. Werkt prima!
  Wij hebben een suikervrije lolly met een stukje tape bovenaan vastgeplakt. Staat leuk en blijft goed zitten.

  Dees: als laatste nog een technisch-computer-vraagje: Hoe heb jij al je berichten zóóó snel op dit nieuwe blog gekregen. Heb jij een methode om dit in één keer te doen? Ik ben alles handmatig, bericht per bericht aan het over zetten. Duurt wel even dus 😦 Je ziet, ik ben ook niet zo technisch…dus als er een snellere methode is…?

  Meis, ik wens jullie een fijne rustige kerst. Geniet van je gezin en familie!
  Liefs, Diana

 2. Vergeet ik het allerbelangrijkste….
  Hiep Hoera voor Isis !!!!!
  Van harte gefeliciteerd met jullie dochter!

 3. Nou, dat was toch een heel creatieve oplossing zo! Leuk toch!
  Was de kool nog lekker……. 😉

 4. Haha, een vermakelijk tractatie-verhaal!
  Was ik niet de enige met tractatie-perikelen… http://lievesterre.weblog.nl/feest/trakteren (ik blijf toch maar bij weblog, begin het ‘al’ een beetje door te krijgen).
  Ben benieuwd wat het volgend jaar gaat worden.

  Oh ja, alsnog gefeliciteerd met je 7-jarige dochter natuurlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s