Verkeersveiligheid en mediacircus

Met onze dochter van bijna 6 naar school fietsen is een uitdaging. Ze eet ’s middags thuis een boterham, dus drie dagen in de week gaat ze twee maal heen en weer en twee dagen in de week éénmaal. Ze fietst zelf, wel altijd met één van ons erbij. Dat gaat best goed, maar toch houd je je hart vast. Kinderen zijn nu eenmaal geen volleerde verkeersdeelnemers. We weten echter ook wel dat ze het alleen kan leren door het veel te doen.

De omstandigheden en de overige verkeersdeelnemers helpen bepaalt niet mee. Vanuit onze wijk naar de basisschool is er niet één echt veilige route te bedenken. Bovendien is het bij de school zelf een puinhoop van jewelste. Deze school (en de wijk eromheen) is gebouwd dertig, misschien wel veertig jaar geleden. In die tijd hadden gezinnen hooguit één auto, die vader meenam naar zijn werk. De moeders waren huisvrouw en haalden en brachten hun kinderen te voet of met de fiets naar school. Het verkeer was rustiger. Op de school zaten misschien 200 leerlingen.

De huidige tijd ziet er anders uit. Er is veel meer verkeer. Er zijn veel tweeverdieners, dus worden de kinderen ’s ochtends met de auto naar school gebracht, waarna de ouder in kwestie doorrijdt naar zijn of haar werk. Mensen hebben haast. Ondertussen is de school gegroeid en heeft nu meer dan 400 leerlingen. De straten om de school heen kunnen alle drukte niet aan en dat levert iedere dag gevaarlijke situaties op.

Nu had Robert daar laatst met een moeder over gesproken en hij had gezegd dat ik wel even een brief zou schrijven naar de gemeente, omdat ik daar ‘zo goed in zou zijn’. Ik dacht, een brief, dat wordt niks. Die belandt op een stapel en daar kijkt nooit meer iemand naar. Nee, we kunnen beter de burgemeester en wethouder, namens Isis, uitnodigen om eens mee naar school te fietsen. We maakten een mooie uitnodiging met een prachtig gekleurde tekening en de uitnodiging werd gepost.

Amper twee weken later werden we gebeld door de secretaresse van de burgemeester. Ze wilde een afspraak maken, want de burgemeester wilde met Isis naar school fietsen. Oeh, dat hadden we eigenlijk niet verwacht, maar we vonden het meteen wel heel gaaf. Tegelijkertijd dachten we, nu moeten we er wel echt werk van maken, want anders slaan we ook een flater.

We namen contact op met Veilig Verkeer Nederland en van hen kregen we nuttige informatie. We interviewden mensen uit de buurt, die allemaal dezelfde problemen ervaarden. We spraken mensen die hun kinderen met de auto wegbrachten, omdat ze het met de fiets te gevaarlijk vonden. We brachten alle knelpunten in kaart, met plattegrond en foto’s van Streetview. Robert ging op pad met fototoestel en maakte foto’s van de chaos onderweg. We bedachten oplossingen en ook die hebben we uitgewerkt. Al met al is het een mooi document geworden. Isis en een vriendinnetje betekenden twee knalgele veiligheidsvesten, die we de burgemeester en wethouder gaan aanbieden.

We bedachten dat we de diverse media moesten informeren. Ik stelde een persbericht op en stuurde die naar de lokale kranten en omroepen, naar SBS6 Hart van Nederland en naar het Jeugdjournaal. De reactie was overweldigend. Afgelopen week stond ons persbericht in het Gemeentenieuws (huis-aan-huisblad) en werden we gexefnterviewd door een journalist van de Gelderlander. Hij fietste met Robert naar school, constateerde de chaos (precies op dat moment ging er namelijk een vuilniswagen keren in de toch al smalle en drukke straat) en er was een fotograaf die foto’s maakte. Isis vond al die aandacht wel leuk en ging midden op straat laten zien dat ze de split kon. Tjax….

Het artikel staat nu online en morgen komt het in de papieren versie (Download Artikel Gelderlander 30-10-2010). TV Huissen belde en komt maandag met een camera. De Nieuwe Krant, ook een huis-aan-huisblad, komt met een journalist en fotograaf. Omroep Gelderland komt met radio en TV en ook SBS6 Hart van Nederland komt. Ook vanuit school hebben we de nodige medewerking en ondertussen hebben we ook een heleboel ouders geïfnformeerd en meegekregen.

Isis en Robert op de fiets

Aanstaande maandag om 08.00 uur gaat het allemaal loos. We hopen dat Isis niet gaat roepen dat het allemaal wel meevalt met die gevaarlijke situaties (want echt gevaar zien doet ze niet) of dat ze weer een kunst gaat doen (‘Kijk mama, ik kan ook met losse handen fietsen….’).

Als de weg maar veiliger wordt, want dáár gaat het om. En als daar een mediacircus voor nodig is, dan is dat maar zo.

Advertenties

8 Reacties op “Verkeersveiligheid en mediacircus

 1. Fantastische! Echt weer een Dees actie. Heerlijk om weer even te kunnen glimlachen deze week om een lot/blog genoot.

 2. Leuke actie! Maarre… Isis fietst op de stoep :-S !!!

 3. Neenee, dat is geen stoep. Dat is het punt waar de school overgaat in de volgende weg…. (hoe dacht je dat die auto’s daarachter anders weg konden komen???)

 4. Ik dacht dat die geparkeerd stonden…

 5. Ik dacht vanmorgen nog, toen ik de krant las, wat een goede actie, niet wetende dat het jouw dochter betrof. Ik ben reuze benieuwd of het een veilige route naar school en huis oplevert.

 6. henriette en jan jansen

  Goed hoor!
  om actie te ondernemen.
  ik hoop dat de veiligheid verbeterd wordt.
  veel groeten, jet

 7. Ennn hoe is het afgelopen??

  Ben wel benieuwd. Twas in ieder geval goed mistig (hier dan) en dat komt de overzichtelijkheid niet ten goede.

  Gr. Miranda

 8. henriette en jan jansen

  Hoi Desiree,

  Ik heb net alle filmpjes bekeken,de krantenartikelen en schoolblad gelezen.
  Goede actie! Goede publiciteit!
  Isis deed het interview ook super goed. Jullie, als ouders, ook hoor!
  Nu maar hopen dat de gemeente er echt iets aan doet.
  Veel groetjes, Jet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s