De lijst van CZ

Onlangs maakte CZ bekend dat ze een lijst zouden publiceren met ziekenhuizen waar ze geen contract meer mee zouden sluiten voor borstkankerzorg, omdat CZ de kwaliteit niet goed genoeg acht. De kwaliteitseisen zijn helder en bepaald niet uit de lucht gegrepen. Desondanks deed het veel stof opwaaien.

Mogen zorgverzekeraars zich met kwaliteit gaan bemoeien?

Ja, dat mogen ze. Sterker nog, dat wordt van hen verwacht. De Gezondheidszorg is door de toenmalige minister van VWS, Hoogervorst, veranderd. Zorgverzekeraars worden geacht niet langer administratieve organisaties te zijn, maar zich op te stellen als vertegenwoordiger van hun verzekerden. Ze worden geacht zich bezig te houden met kwaliteit en bezuinigingen in de zorg. Marktwerking, daar gaat het allemaal om. Dat is destijds goedgekeurd door de Tweede Kamer en deze Tweede Kamer bestaat dan weer uit volksvertegenwoordigers, die wij allemaal gekozen hebben.

De gedachte is dat door marktwerking de kosten omlaag gaan (of in elk geval in de hand te houden zijn) en de kwaliteit omhoog. Of je het hier nou mee eens bent of niet, is eigenlijk niet zo relevant, want zo staan de zaken ervoor. Er is geen weg terug.

CZ doet niets anders dan hetgeen van een zorgverzekeraar verwacht mag worden. Dat is niks nieuws. CZ is verantwoordelijk voor 3 miljoen verzekerden, waarvan een groot deel momenteel geen serieuze gezondheidsklachten heeft. Er wordt gezocht naar een gezonde balans tussen het laag houden van de premie en het aanbieden van een verzekeringspakket dat zo aantrekkelijk mogelijk is. Afspraken met zorgverleners horen daarbij. Als je schade hebt aan je auto en je declareert de schade, moet ie wel hersteld worden bij een erkend autoschadeherstelbedrijf (en niet door ome Piet die wel effe wat aan dat bakkie zal sleutelen).

Is het erg dat CZ deze lijst publiceert?

Het is jaren bekend dat (borstkanker)zorg beter wordt als ziekenhuizen en artsen veel ervaring hebben. Borstkankerzorg is zeer complexe zorg, waarbij verschillende disciplines een rol spelen. Het is zaak dat ze de behandeling goed met elkaar afstemmen. Als ze veel patiënten zien, kunnen ze zorg structureren en dat is essentieel. Ik hoop dat de specialisatie nóg verder gaat en dat de borstkankerzorg voor jonge vrouwen geconcentreerd wordt op een paar plaatsen, zodat ze echt expertise krijgen. De zorg voor jonge vrouwen, met eventuele fertiliteitsproblemen, met de gevolgen voor een jong gezin, dat kan ook niet ieder ziekenhuis even goed.

Als je kijkt naar de gegevens die staan in de Borstkankermonitor, dan zie je dat er chirurgen zijn die hooguit 6 keer per jaar een tumor uit een borst verwijderen. Dat is toch véél te weinig? Er zijn ziekenhuizen waar ze minder dan 100 borstkankerpatiënten per jaar zien.

Ik respecteer ieders mening, maar zelf zou ik daar niet behandeld willen worden en ik zou er niemand heen sturen. Expertise is, in mijn ogen, essentieel. Je koopt je groenten toch ook niet bij de bakker? En als je je badkamer laat verbouwen, vraag je toch na of het betreffende bedrijf ruime ervaring heeft (en dan neem je toch geen genoegen dat ze op zaterdag wel eens een badkamertje geknutseld hebben?)?

Maar CZ zorgt zo wel voor onrust…

Ja, CZ heeft voor onrust gezorgd, maar….. waar je echt onrustig van moet worden, is dat deze informatie al die jaren niet openbaar is geweest en er dus patiënten zijn die wél geopereerd worden in een ziekenhuis dat mindere zorg levert. Waarom zou je wél feedback moeten kunnen krijgen over een willekeurig hotel en niet over ziekenhuizen? Heel naar voor de mensen die nu in die ziekenhuizen behandeld worden, maar hoe langer CZ wacht met het publiceren, hoe meer mensen er ook volgende week weer in die ziekenhuizen behandeld gaan worden.

Ja, de ‘getroffen’ ziekenhuizen piepen, maar ze hadden zelf conclusies moeten trekken en keuzes moeten maken in hun aanbod van zorg. Ziekenhuizen worden niet beter als ze elke aandoening willen kunnen behandelen.

De chirurgen zijn gisterenavond met een eigen lijst gekomen. Dat is goed nieuws. Als die lijst versneld openbaar gemaakt wordt, dankzij CZ, dan is ook dat alleen maar geweldig. Openbaar is ie nu nog niet, althans ik kon hem niet vinden, maar ik houd me aanbevolen.

Dus, driewerf Hoera voor CZ, die het lef heeft gehad om deze zaak aan de kaak te stellen. De kwaliteit kan er alleen maar beter van worden.

Advertenties

4 Reacties op “De lijst van CZ

 1. Lieve Dees,
  Dit is wat ik zo geweldig aan jou blog vind…..super zoals jij de dingen weet te verwoorden. Ik kan niets anders zeggen dan: je hebt gelijk!
  Is het feit dat je je hier druk om zit te maken een goed teken?? Gaat het zo goed, dat je je al zit te “vervelen”??
  Hoop dat je een mooie bikini aan kunt deze zomer, en je weer mooi en gelukkig kunt zijn met jezelf. Gaat alles goed met Isis en Robert?? En hoe gaat het met je zus?? Dikke knuffel voor jullie

  Liefs Sandra

 2. Zo en dat het maar duidelijk is….!!!
  U

 3. In dit geval heeft CZ groot gelijk,toch vind ik dat verzekeraars niet teveel macht moeten krijgen,tenslotte zijn ze geen artsen.Zo proberen ze nu ook te bepalen welke medicijnen wel en niet vergoed worden en daar ben ik het niet mee eens want het medicijn dat bij mij werkte wordt dus niet meer vergoed.Alleen mensen die daarvoor hebben gestudeerd zouden dat mogen bepalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s