Vive la vie !!

Mijn zus herstelt goed van haar operatie. Dat is natuurlijk super, maar het bleef spannend omdat de details van de tumor nog niet bekend waren. Daarmee zou bepaald worden of er een natraject zou zijn en hoe dat er dan uit zou gaan zien.

De tumor was 1,1 cm, 100% hormoongevoelig en haar okselklieren waren alledrie schoon. Dat was echt goed nieuws. Op basis daarvan adviseerde haar arts alleen hormoontherapie en geen chemo.

Natuurlijk was ik blij voor haar, maar het bleef ook een beetje knagen, want als je de richtlijn, die er is voor borstkanker, strikt volgt, zou ze wél in aanmerking komen voor chemo. Daar heeft een hele groep artsen heel lang over nagedacht, dus is het dan wel veilig om dat te skippen?

Nu weet ik ook dat van de 10 vrouwen die chemotherapie krijgen, 7 a 8* vrouwen dat voor niets krijgen, omdat ze sowieso géén uitzaaiingen zouden hebben gekregen. 1 vrouw krijgt, ondanks de chemo, toch uitzaaiingen (dus heeft de chemo niet haar leven gered). Je geeft uiteindelijk die 10 vrouwen chemo omdat dat voor 1 van die 10 vrouwen het verschil maakt tussen wel en geen uitzaaiingen krijgen, tussen wel of niet kanker overleven. Dat betekent dat het overgrote merendeel belast wordt met een tamelijk zware behandeling, terwijl ze daar geen voordeel van gaan hebben. Maar ja… je kunt niet zeggen welke vrouw er wel en welke er géén baat bij gaat hebben en als 1 op de 10 vrouwen hierdoor de borstkanker wél overleeft, wordt dat toch gezien als ‘de moeite waard’.

Nu gaat de wetenschap echt met grote stappen vooruit en is het dankzij de Mammaprint mogelijk om (bij schone okselklieren en een niet te grote tumor) te bepalen of de borstkanker Hoog risico geeft op uitzaaien of Laag risico.

MammaPrint is een borstkankertest die wordt uitgevoerd met behulp van een micro-array. Dat is een plaatje, verdeeld in duizenden kleine vakjes. Op ieder vakje zijn stukjes DNA vastgezet. In ieder vakje heeft dat DNA een andere code die overeenkomt met de code van precies één gen. Alleen het RNA van dat gen kan zich hechten aan dat ene vakje. Met DNA micro-arrays kun je zo de activiteit van honderden of zelfs duizenden genen tegelijk bestuderen.

MammaPrint meet de mRNA hoeveelheid van 1900 verschillende genen. Daarbij wordt extra gekeken naar de expressie van 70 specifieke genen: die wordt zes maal gemeten. De uitslag van MammaPrint is heel helder: je loopt ofwel een laag risico op uitzaaiingen (‘goede prognose’) ofwel een hoog risico op uitzaaiingen (‘slechte prognose’).

Bron: http://www.mammaprint.nl/

Deze test is nog erg nieuw en wordt niet standaard in ziekenhuizen aangeboden. Dat betekent dat je hem dan zelf moet betalen of je moet deelnemen aan een studie. Nu deed mijn zus mee aan zo’n studie in het AVL en is voor haar tumor deze test uitgevoerd.

Afgelopen maandag kreeg ze daar de uitslag van. De voorafgaande nacht had ze zitten bedenken waarom de uitslag gunstig of juist ongunstig zou kunnen zijn. Je wilt zo graag grip krijgen op een situatie waar je echt geen grip op hebt, dus probeer je met magisch denken jezelf gerust te stellen. Voor mij gold hetzelfde. Ik wilde een kaarsje opsteken, maar durfde niet. De laatste keer dat ik dat deed, kreeg mijn zus de diagnose Borstkanker.

Alle bijgeloof deed niet meer ter zake, want de arts gaf het verlossende woord: Laag risico. Dat betekent dat het absoluut verantwoord is dat ze geen chemo krijgt en alleen maar hormoontherapie. Ze houdt dus gewoon haar mooie, lange haar. Ze hoeft niet aan het gif. En wij gaan deze zomer gewoon weer met zijn allen naar Frankrijk.

Vive la vie !!!!!

*Hoe de cijfers precies liggen, hangt natuurlijk af van de prognose van de vrouw, van de soort borstkanker die ze heeft, van haar leeftijd, de grootte van de tumor en het aantal positieve okselklieren. Hoe slechter de prognose, des te groter de groep die baat gaat hebben bij de chemo en des te kleiner de groep die ‘ voor niets’ chemo krijgt.

Advertenties

6 Reacties op “Vive la vie !!

 1. Gelukkig ! Dat is goed nieuws.

 2. dat is nu eens fijn, goed nieuws!!! ben echt heel blij voor jullie!!! dikke kus Fré

 3. Lieve Dees en Hilde,
  Wat zullen jullie opgelucht zijn met dit goede nieuws.
  Zelfs de zon lacht jullie toe.
  Slaap hopelijk weer lekker!

  Kus Sandra

 4. Pffft Dees – een beetje goed nieuws, daar waren jullie wel aan toe! Ik hoop op een prachtige zonnige zomer (in Frankrijk)voor jullie. Mar x

 5. Wow, dat is nog eens heel goed nieuws. Wat fijn voor jullie. (Betekent dit nog wat voor jouw prognose, Dees? Of leg ik nu een verband wat er niet is? Ik gun jou ook zo graag een opsteker. Vooral nu.)
  Iig veel beterschap met de voetjes!
  Mikki

 6. Kijk, dat zijn de betere berichten! Op naar een zonnig weekend zou ik zeggen! Met lange haren en roodgelakte teennagels!
  Een hele dikke knuffel op dat goede nieuws!

  Kus Anja!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s